19.2.13

Tack för den här gången, Thailand!

Det var det, det. Dags att dra vidare till nästa kontinent.
Gårdagen tillbringades åter på resa genom Thailands organiserade transporter, som logiskt sett inte skulle ha inneburit några större svårigheter. Taxi --> färja --> buss. Inte alls som förra gången där vi även skulle över landsgränser. Vad kan gå fel liksom?

Svar: Lite allt möjligt.
Vi hade biljetten i handen som skulle inkludera färja och buss från Koh Chang till Bangkok, och vi hade blivit instruerade att ta en taxi till färjan kl 9. Vi blev en liten samling på "stora vägen" genom Lonely Beach och försökte vinka in taxibilar.

1. Alla taxibilar vägrar köra någon till färjan före klockan nio piiiip.
Ok. Säkert ett intressant avtal med någon som samlar in alla pengar för färjepassagerarna, vad vet jag? Men så är det ju. När klockan väl slår nio stannar i alla fall någon och börjar lasta på.

När vi kom till ön trodde jag taxin var full när vi var typ 8 pers. Icke då. Nu var vi nog 14. De som kunde satt på bänkarna, någon satt på golvet och de sista fick helt enkelt stå på den lilla plattformen bakom flaket.
Vi kommer till färjan, vi kommer på den och av den och satta på en liten transportbil liknande taxibilarna, som ska ta oss...? Var? Återigen folk som bara pekar och inte säger vad som händer eller vart man ska. Men vi var ett gäng som skulle till Bangkok på olika sätt, så det skulle väl lösa sig det här.
Bilen som bara har en enkel stång att håll fast alla bagagen på taket stannar nära "snabb-färjeläget" där vi äntligen får lite instruktioner.

2. Bussen vi ska med har åkt. De som dessutom har bokat en minibuss och betalat mera än oss får veta att de har blivit nedgraderade till en vanlig buss eftersom det inte finns några minibussar. Orsak: ingen vet att vi har bokat biljetter.

Någon gammal guide-instinkt tar över och jag tror att vi är de enda som överhuvudtaget säger "tack" till den stackars skelögda damen som har till uppgift att informera alla om läget. Flertalet verkar ha svårt att förstå vad som har hänt så Lauri förklarar för dem (på lite tydligare engelska så att säga) att vi troligen har biljetter i händerna som någon sålt med inte "ringt in". Förnöjsamma minnen från lördagsförmiddagar på ett guidekontor där folk glömt att ringa in manuella biljetter dyker upp i bakhuvudet, och det är liksom bara att le åt hela situationen. För det är väl klart att något skulle gå fel.

Vi blir körda till busstationen i Trat och får åka med en vanlig linjebuss hela vägen till Bangkok. Och vi kommer faktiskt fram bara en timme efter det klockslag chauffören uppgav.
Och om man tänker på det: Skulle vi ha ordnat och trixat själva med lokalbussar skulle det har blivit fler taxibilar att betala, plus färjan, och vi hade troligen kommit med mer eller mindre samma buss som vi till slut satt på. Med skillnaden att nu betalade vi mindre för hela paketet.
Så jag klagar inte på gårdagen. Total restid: 10 timmar.

Sista natten i Thailand har spenderats här. Direkt vid sky train-linjen till flygplatsen, behändigt och bra. Och faktiskt det billigaste vi bott hittills, så vi bokade två nätter så att vi hade kvar rummet hela dagen idag också. Och man blev ju smått exalterad igår när man hittade godis i badrummet :-)

 
Känns ju som lyxhotell!

Idag har vi varit en liten runda till shoppingcentret MBK och ätit en sista portion stekta nudlar. Nu pågår packning för planet som imorgon förmiddag lokal tid ska landa i Sydney. Där har vi - om allt går som det ska - 9 timmar på oss att ta oss in till "den där bron och operahuset" och tillbaka för nästa flyg som på kvällen ska ta oss till första anhalten på Nya Zeeland.

Sista vykortsbilden från Thailand: Lonely Beach, Koh Chang

1 comment:

  1. mamma19.2.13

    Vilket fint kort:) när ni läser det här hoppas jag att ni har haft en bra flygresa............

    KKKKKKKKKKKRRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAAAAAMMMMMMMMMMM

    ReplyDelete