26.3.13

I Anderna

Efter att ha varit turister på buss med guide i Lima, har vi nu förflyttat oss 1100-1600 km (beroende på vem man frågar) upp i Anderna och till Cuzco.

Lördagen började med att det inte regnade i Lima (som det var utlovat) utan istället strålande sol hela dagen vilket gjorde att vi kom hem efter bussresan med tvättbjörn-ansikten. Vi åkte med morgonbussen in till centrala Lima och stannade kvar till eftermiddagsbussen så det blev en heldag i centrum. Vi rörde oss runt Plaza de Armas och katedralen, där vi också fick en guidad tur inne bland gravar och statyer. Och även om vi fick se Pizzaros kvarlevor där inne måste jag säga att jag sett mycket finare katedraler i mina dagar. Men vi skulle nog inte alls gått in om det inte hade ingått i själva bussturen.

Centrum var dock fint och kändes som typiskt spanskt - och därmed ganska hemma. Alla spanska storstäder känns ju som hemma på något sätt.

   
Plaza de Armas och katedralen

I söndags var det så dags för den långa bussresan, och det längsta man antagligen har färdats över land i ett kör. Och nog var det lite mera VIP i VIP:et än i Thailand. Stora lädersäten, varm filt och kudde, fungerande internet, egen skärm med filmer, middagsmat på kvällen och frukost på morgonen, samt möjlighet att luta sätet i nästan helt horisontellt läge.

   

Hade man haft det så i ett flygplan hade jag nog kunnat sova som en stock.
Nu blev det inte riktigt så i bussen eftersom:
1. I 10 timmar var det svängar till förbannelse, vilket också var de 10 timmarna man logiskt sett skulle sova. Detta gjorde att man inte låg still i sitt sköna lädersäte, utan ramlade fram och tillbaka, vilket gjorde det svårt att sova.
2. Personen bakom var åksjuk. Har man en tendens att bli åksjuk kanske man borde ha fantasi nog att inse att en bussresa i Anderna inte är särskilt spikrak, och kanske stå över? Sedan gjorde det ju inte saken bättre att det var kolmörkt utanför bussen, och personen i fråga inte kunde se ut (kan jag tänka mig). Och hon lät under själva processen som när man sätter ett finger mot munnen och spelar på läpparna.

De utlovade 20 timmarna blev till 21 innan vi kom fram, men det kunde ju varit värre med tanke på andra transporter vi upplevt de senaste månaderna. Det blev direkt till vandrarhemmet vi bokat med en lite för dyr taxi, men det brydde man sig inte om just då. Vårt B&B är inte ett Bed & Breakfast, det är ett Bed & Bakery, hihi. Vilket innebar färskt gott bröd till frukost idag.
Igår sov vi ikapp ganska många timmar på eftermiddagen, och dessutom kände man av höjden en del - ungefär 3400 m.ö.h. befinner vi oss nu.  Vi blev bjudna på kakor och kokablad i tevatten när vi kom, och nu på morgonen drack jag mera kokate. Det ska vara bra för omställningen. På kvällen vågade vi oss ut en kort sväng för att fylla på med mat och sedan tillbaka till sängen och sova mera.

Vi hade till en början bokat två nätter, men nu efter frukost idag har vi bokat fem till. Vi har fått ett dubbelrum med eget badrum, frukosten ingår, vi har hittat varmvatten i duschen och fått en värmefläkt till rummet, så vi trivs är så länge. Inte för att fläkten faktiskt behövdes under natten, och dessutom hade vi fyra varma täcken på sängen, varav vi använde ett.

Nu har vi alltså nästan en hel vecka på oss att utforska och strosa i de mysiga gränderna här, innan vi ska strapatsa oss upp mot Machu Picchu.

4 comments:

  1. mamma26.3.13

    Det verkar ha varit en spännande resa ;) jag kollade på hotellet, vilken färg har ni på ert rum?? det fanns många färgglada på bilderna
    Ha det så bra och sov i kapp så gott ni kan så ni orkar med själva slutmålet

    KKKKKKKKKKKKRRRRRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAMMMMMMMMMMM

    ReplyDelete
  2. vi bor i "sommar-rummet", alla rum heter "sommar", "vinter" eller något annat trevligt istället för nummer, ganska gulligt. det är gult, fast numera målat sommarmotiv på väggarna med sköldpaddor, stränder och fyrar. skulle tippa på att det är nr 1, 4, 6 och 8 på bilderna.

    ReplyDelete
  3. mamma30.3.13

    GLAD PÅSK från ett kallt och halvmulet Köpenhamn
    Kkkkkkkkkkkkkkkrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaammmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. som påsken förra året i Köpenhamn alltså :)
      glad påsk från ett just nu ganska soligt Cuzco!

      Delete