26.10.12

Än så länge


Tre månader kan tyckas som en kort tid i ens liv, men det ändå ganska mycket vi ska trycka in under den tiden. Vilket betyder att man vill ha det så förberett och smidigt man kan när man väl ska iväg.


Det första och viktigaste - vilket också gjorde att det blev officiellt och ingen väg tillbaka - var att skaffa flygbiljetterna. Vi hade kollat lite här och var hur man kunde få ihop det och insett att det säkraste nog var att köpa i paket. Annars kanske man blir sittande på en ö någonstans på någon mellanlandning med försenade flyg och blir lämnad åt sitt öde. Om man skulle ha vridit och vänt på egna biljetter menar jag.

När vi så bestämde att "nu kör vi", började vi skicka förfrågningar till både nya och gamla bekantskaper (Kilroy, STA osv) om jorden-runt-biljetter. För vi ville ju inte ha några färdiga paket som de redan sytt ihop. Nej då. Vi skulle vara krångliga och åka till Peru. Många svar kom tillbaka med alldeles för höga priser eller lösningar som i de flesta fall involverade Los Angeles. Vilket var på tapeten ett tag, men då hade det nog lett till att vi skippat Sydamerika och istället varit några dagar i Los Angeles och några dagar i New York. Och gör man detta en gång är det väl bättre att åka dit man verkligen vill.

När vi så fick en rutt som var precis den vi ville ha och inom den budget vi satt upp för flygbiljetter tog det inte många dagar förrän det var bokat och klart och en i mina ögon husköpsstor summa lämnade kontot. Men så kommer jag ju också från ett ställe där man kan få en herrgård för vad grannarna här betalade för sin lägenhet. Och ska man någon gång spendera en stor summa pengar så måste det väl ändå vara på ett sådant här "once in a lifetime"-äventyr?

Annat som vi också har klart är en hyrd campervan på Nya Zeeland. Vi var tidigt inne på att inte bo på hostel där, utan ta oss runt på egen hand. En hemlig dröm är väl att vakna till en klarblå himmel med utsikt över en sjö och Mount Cook i bakgrunden.
Och häromdagen damp försäkringspapper ner i brevlådan. Lauri har tydligen fixat "värsting-kitet", så nu kan vi hoppa fallskärm och bungyjump. Inte för att jag skulle göra det ändå, men jag skulle gärna på gå glaciärvandring. För övrigt kommer vi att befinna oss på ett par tusen meters höjd i Peru.

Dessutom har vi lite av vardera fixat vad gäller "små-plock". Dvs vi har en uppsättning av saker som vi egentligen behöver två av. Vi har 1 st ryggsäck, 1 st sovlakan (inte sovsäck, utan ett slags sidenlakan), 1 st resehandduk (i något konstigt fiber som är übermärklig att torka sig med, men torkar både mig och sig själv på ingen tid alls) och 1 st pannlampa. Dessutom 1 st läsplatta som för tillfället befinner sig i Sverige och ska provas senare i höst. Fungerar den bra köper vi en till.
Det tog emot, men vi insåg att vi fick kapitulera till elektroniska böcker, annars hade vi inte fått plats med kläder i packningen för alla tusen sidor vi kommer läsa på flygen och stränderna.

Vi har även sett ut lite skor och annat som vi ska införskaffa, och sedan är det ju andra lite viktiga saker kvar. Som vaccination och visum.

Vad gäller kläder i övrigt får man ju inte glömma att vår första destination är Bangkok - shoppingmecka!

No comments:

Post a Comment